Sårvård – viktigt att tänka på

I denna artikel förklarar vi vad man bör tänka på när det handlar om sårvård. 

Även om det handlar om mindre sår är det viktigt att de läker så fort och bra som möjligt. Det är viktigt att sköta om sår på ett korrekt sätt, annars finns det risk för infektioner.

Många typer av sår

Det finns många typer av mindre sår, bland de vanligaste är skrubbsår eller skavsår. I dessa fall är det bara hudens yttre lager som skadats genom nötning eller gnidning.

Andra typer av mindre sår kan vara skärsår, bitsår, krossår med flera. Dessa kan gå djupare än de ytliga såren och även muskler, nerver och skelett kan skadas. 

De flesta sår behöver du inte söka vård för

Du behöver inte söka vård för de flesta mindre sår, de läker oftast sig själva. Men om du har ett eller flera sår som inte blir bättre på några veckor kan du kontakta en vårdcentral.

Du bör kontakta vård om huden blir röd eller mer svullet runt såret, om det svullnar upp, bildas var eller om du får feber. Finns det risk för stelkramp eller rabies bör du givetvis också ta kontakt med vårdcentralen.

I dessa fall bör du snarast söka kontakt med vårdcentral:

  • Såret är djupt och långt och sårkanterna går inte att få ihop.
  • Det slutar inte blöda på 30 minuter trots tryck och högläge.
  • Såret går inte att rengöra.
  • Du har ett sår i ansiktet som kan behöva sys av estetiska skäl.
  • Du har blivit biten av en person som du misstänker är smittad av hiv eller hepatit.

Sår som behöver sys bör åtgärdas så fort som möjligt, på grund av infektionsrisken senast inom 12 timmar. 

Så sköter du ett sår

Mindre sår kan i de flesta fall behandlas på egen hand, men om de inte tas om hand ordentligt kan det bli problem. Det viktigaste är förstås att hålla rent, eftersom små sår alltid är mer eller mindre smutsiga. Jord, grus, damm och annat kan exempelvis hamna i ett skrubbsår, rengör det omedelbart.

Börja med att tvätta händer, sedan huden runt såret och därefter själva såret. Vanlig tvål, gärna rinnande, och ljummet vatten går bra att använda.

Viktigt att ta bort smuts

Försök ta bort smuts som inte går bort med en mjuk borste eller pincett. Det är även bra att sänka ned såret i vatten för att lösa upp smutsen. Duschen är bra att använda när du vill rengöra ett mindre sår.

Finns det blåsor i såret? Låt dem vara, blåsan skyddar huden som finns där under. 

När såret är rengjort ska det lufttorka. Skrubbsår eller skavsår kan vara utan plåster eller förband om det fungerar, men det är viktigt att inget ligger och skaver mot såret. Då är det bättre att använda ett plåster.

Dina experter på HLR och första hjälpen

21 Jun 2023