Kostråd gallsten – detta bör du undvika

Gallsten är mycket smärtsamt och kan leda till att man behöver opereras. För att undvika bildandet av gallsten kan man undvika att äta viss mat. Har man redan utvecklat gallsten kan de här kostråden hjälpa behandla tillståndet. 

Kostråd gallsten – detta bör du undvika

Vill man slippa gallsten bör man hålla sig borta från: 

  • Fet mat, det gäller främst transfetter och mättat fett

  • Stekt mat

  • Rökt mat

  • Ägg och andra livsmedel som är kolesterolrika

  • Gurka, äpplen, päron, lök, kål och paprika kan ge gallstensbesvär hos vissa personer

  • Vissa typer av mediciner som exempelvis kodein

Hur skall man äta vid besvär med gallsten

För att undvika gallsten behöver man inte bara lägga om vad man äter utan även hur man äter. Det hjälper att äta regelbundet och små portioner. Man skall inte slarva med mellanmålen. 

Viss kost kan hjälpa dig mota besvären med gallsten. Fiberrik mat hjälper till att ta bort överflödig galla som annars lagras och kristalliseras i gallblåsan. Citrusfrukter är också bra då de stöter bort galla. Undvik dock färdigpressad juice som du köper i affären.

Vill du ha exempelvis citronjuice bör du pressa den själv. Ät mat med lecitiner då det ämnet förhindrar att kristaller uppstår. Lecitiner finns i flertalet baljväxter, nötter och ärtor. I kronärtskockor hittar man ämnet cinarin som också hjälper till att motverka gallsten. 

Stress kan bidra till att utlösa ett gallstensanfall. Ett bra sätt att koppla av är exempelvis att ta en promenad. Motion har visat sig minska risken för att behöva opereras mot gallsten. 

Gallsten är mycket vanligt

I Sverige är det relativt vanligt att få gallstensanfall. Ungefär var tredje kvinna och var femte man över 40 år får det. Risken ökar om du är gravid eller om det finns ärvda anlag för den sjukdomen. Går man ner fort i vikt, har förhöjda blodfetter eller är överviktig så ökar risken för gallstensanfall. Har man en gång fått gallsten är det mycket vanligt att det kommer tillbaka.

Vad är gallsten?

Levern producerar gallvätska som sedan lagras i gallblåsan. Gallblåsan släpper ut gallvätskan i tolvfingertarmen så att maten bryts ner och näringen kan tas upp av tarmen. Gallstenar uppkommer då det blir en obalans i gallan. När gallvätska lagras i gallblåsan kan det bildas små kristaller av gallsaltet. Dessa försvinner vanligtvis ut med avföringen. 

Har man en obalans så kan kristallerna byggas på tills de blir stora som små stenar. Stenarna ökar trycket i gallblåsan och kan även hindra gallan från att släppas ut till tolvfingertarmen. Detta gör väldigt ont och kallas för gallstensanfall. Man kan ha en stor gallsten eller flera små. Färgen på stenarna varierar beroende på vad man ätit. 

Gallstenar kan även orsaka andra problem. De kan fastna och leda till gulsot och akuta inflammationer. Har man hög feber och ont i magen skall man genast uppsöka sjukhus då detta kan vara tecken på en inflammation. Då behöver man behandlas med antibiotika eller opereras. 

Hur behandlar man gallsten?

Det beror på vilka problem man har och hur akuta de är. Är det inte akut utan besvären innebär återkommande smärta och illamående kort efter en måltid så kan det räcka med smärtstillande och inflammationshämmande medicin samt ändrad kost för att bli av med problemen. Det finns även vissa läkemedel som kan lösa upp stenarna. 

Har du återkommande besvär med gallsten, får gulsot eller inflammation så behöver du opereras. Då tar man bort gallstenarna och även gallblåsan. 

Det finns även en speciell ultraljudsmaskin som kan stöta bort stenarna med ljudvågor. 

Dina experter på HLR och första hjälpen

21 Nov 2022