Kan man blanda Ipren och Alvedon?

Ipren och Alvedon är två av våra mest köpta och använda värktabletter. Många förkylningar, spänningshuvudvärkar och bakfyllor har lindrats med dessa vita små piller. Här berättar vi mer om dessa receptfria läkemedel och svarar även på frågan om man kan bland dem.

Ipren och Alvedon tillhör olika grupper av smärtstillande läkemedel. Ipren är en cox-hämmare medan Alvedon tillhör gruppen paracetamol.

Cox-hämmare, där alltså Ipren ingår, lindrar smärta, sänker feber och dämpar inflammationer. Alvedon, och andra läkemedel med paracetamol är smärtlindrande och febersänkande, men ger ingen effekt på inflammationer.

Flera olika varianter av båda typerna

Vid sidan av Ipren finns det ett flertal cox-hämmare. Ipren innehåller ibuprofen som också finns i ett flertal andra läkemedel. Även paracetamol finns i flera olika mediciner vid sidan av Alvedon.
Alvedon och Ipren hör ju som sagt till olika grupper av smärtstillande och påverkar kroppen på olika sätt. Detta är bra att ha koll på för att veta vilken tablett som fungerar bäst för just ditt besvär.

Välj den som passar bäst för dig

Det bästa för dig är att välja den värktablett av Ipren Alvedon som passar bäst för dina besvär och ditt hälsotillstånd. Ibland är det bättre att välja den ena sorten framför den andra, och ibland ska du rentav undvika den ena värktabletten, t.ex. ska du undvika ibuprofen ifall du vill bli gravid, eller är gravid.

Hur vet du vilken du ska välja – Ipren eller Alvedon

Har du huvudvärk så fungerar både läkemedlen lika bra. Vid migrän kan dock i många fall Ipren fungera bättre. Även vid mensvärk är Ipren att föredra.

Tandvärk samt värk i leder och muskelfästen är tillstånd som Ipren fungerar bättre på eftersom det även är inflammationsdämpande.

Kan man kombinera Alvedon och Ipren?

Att kombinera olika smärtstillande tabletter kan vara förenat med vissa risker. Det är viktigt att veta vilka läkemedelsgrupper respektive tablett tillhör. Du ska exempelvis inte kombinera olika cox-hämmare, då du riskerar att få i dig för mycket av det verksamma ämnet. Dosen kan bli för hög för din kropp och dina organ och du kan i värsta fall drabbas av allvarliga biverkningar.

Det går dock bra att kombinera värktabletter som tillhör olika grupper som exempelvis Alvedon och Ipren. Paracetamol och cox-hämmare påverkar din kropp på olika sätt och innebär därför en mindre risk för dig. Eftersom funktionerna är så pass olika så kan denna kombination till och med fungera bättre.

Blanda inte alkohol och värktabletter

Dricker du mycket alkohol? Då är det alltid förenat med risker att använda värktabletter, oavsett om det handlar om cox-hämmare eller paracetamol.

Alvedon bryts ned av levern och skadliga ämnen bildas. I normala fall tar kroppen hand om dessa ämnen, men om du har druckit mycket alkohol kan kroppen vara så påverkad att den inte kan ta hand om dessa ämnen. Det kan leda till svåra leverskador. Personer med alkoholproblem bör därför alltid undvika Alvedon.

Ipren irriterar slemhinnan i magen och det gör även alkohol. Därför är det inte bra att kombinera Ipren och andra cox-hämmare med Alkohol.  

Dina experter på HLR och första hjälpen

14 Feb 2023