Gör din egen mitella

En mitella kan göra stor nytta vid många olika typer av skador. Vanligast är den kanske när man har brutit eller skadat armen på något annat sätt och armen behöver vara stilla medan den läker. Man knyter mitellan om halsen som stöd för den skadade armen.

Det är även vanligt att använda detta hjälpmedel vid nyckelbensskador. En mitella kan även lindas runt huvudet för att hålla en kompress på plats vid en huvudskada. Mitellan kan dessutom användas som tryckförband.

Många färdiga produkter på marknaden

Men hur gör man en egen mitella? Det finns gott om färdiga produkter på marknaden, men om du inte har tillgång till en när olyckan är framme och du eller någon närstående har brutit armen så kan det vara bra att kunna tillverka en själv.

Det är inte så svårt att knyta en egen mitella. Det går att göra exempelvis med en sjal, en tygbit eller rejäl gasbinda.

Du gör mitellan genom att vika tyget du har valt till en trekant och knyta den bakom nacken. Detta gör att underarmen kan vila i tyget strax ovanför midjan. Mitellan fungerar som ett stöd för armen och är bekväm för många, men den gör inte att armen eller nyckelbenet läker fortare. Om du inte tycker att den är bekväm är det lika bra att strunta i den.

En mitella är bra på så sätt att den kan fixera på ett säkert sätt utan att skära in i nacken eller orsaka smärta. En mitella är lätt att applicera, enkelt att justera och bekväm att använda.

Bruten underarm eller handled – så här gör du

Om det är underarmen eller handleden som har brutits kan den fixeras genom att läggas i en vagga av tyg, som omgärdas av exempelvis rullade tidningar, en bit liggunderlag eller några raka kraftiga pinnar. Bind alltihop med hjälp tygremsor. För att armen inte ska ansträngas måste den vila i en mitella.

För detta syfte tillverkar du en mitella genom att vika en stor, långärmad tröja eller något liknande om den skadade armen. Knyt ärmarna över ena axeln och knyt också ihop den ände av tröjan som vilar om armbågen, om tyget är så elastiskt att det fungerar.

Om en bruten armbåge har böjts stöder du lämpligen handen med en bindel som knyts runt nacken. Lägg också en bindel om överarmen och bröstkorgen. På det viset håller du armen så stilla som det går. Om armbågen är rak och inte går att böja fixerar du armen hängande ned längs sidan. Lägg gärna något mjukt i armhålan och spjäla på armens utsida mellan armbågen och handen.

Dina experter på HLR och första hjälpen

15 Aug 2022